Przejdź do stopki

OGŁOSZENIE PAŃSTWOWEGO POWIATOWEGO INSPEKTORA SANITRANEGO w PŁOŃSKU

OGŁOSZENIE PAŃSTWOWEGO POWIATOWEGO INSPEKTORA SANITRANEGO w PŁOŃSKU

Treść

 

O G Ł O S Z E N I E
PAŃSTWOWEGO  POWIATOWEGO  INSPEKTORA  SANITRANEGO
w PŁOŃSKU
 
 
OBOWIĄZEK   REJESTRACJI   PRODUKCJI   PIERWOTNEJ
 
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku informuje, że podmioty prowadzące produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy bezpieczeństwie dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2010r. nr 136 poz. 914), w terminie co najmniej na 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
 
We wniosku należy podać zakres i wielkość produkcji, rodzaj produktów pochodzenia roślinnego wraz z dołączonym zaświadczeniem o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych.
 
Prowadzenie działalności bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów będzie skutkowało wymierzeniem kary pieniężnej zgodnie z art. 103 ust.1 i art. 104 ust. ww. ustawy.
 
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku przypomina o obowiązkach ciążących na plantatorach i punktach skupu owoców miękkich w tym truskawek i malin w zakresie stosowania zasad higieny w ramach Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej ( GMP ) i Dobrej Praktyki Rolniczej (GAP).
 
Organem właściwym w sprawach rejestracji jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płońsku, ul. Sienkiewicza 7a , 09-100 Płońsk
 
Do pobrania:
Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w siedzibie stacji lub na stronie internetowej www. plonsk.psse.waw.pl
 
Ogólne przepisy higieny dla produkcji podstawowej;
 
Załącznik I część A Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004) określa ogólne przepisy higieny, które muszą być spełnione przez podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji pierwotnej (produkcji podstawowej) oraz działań powiązanych, a ponadto zawiera zalecenia do wytycznych dobrej praktyki higieny.
 

Wniosek o wpis do rejestru

Norowirusy w żywności